بسیاری از دانشجویان رویای تحصیل در رشته پزشکی در ترکیه را در سر میپرورانند و این رشته را مناسبترین رشته برای ادامه تحصیل و ورود به بازار کار میدانند، چرا که هر ساله بسیاری از دانشجویان، ترکیه را بهعنوان مقصدی برای تحصیل پزشکی انتخاب میکنند. چون تحصیل پزشکی در ترکیه را مقرون به صرفه میدانند. در این مقاله به بررسی شرایط تحصیل پزشکی در ترکیه، شهریه این رشته و معرفی بهترین دانشگاههای ارائه دهنده این رشته خواهیم پرداخت.
رویکرد آموزشی تحصیل پزشکی در ترکیه
رویکرد آموزشی پزشکی برای هر سال تحصیلی متفاوت و به شرح زیر است:
- در سالهای اول و دوم تحصیل، مانند سایر کشورها، آموزش بر پایه علوم پایه است.
- در سال سوم، دانشجویان بهصورت تئوری و عملی با بیماریها آشنا میشوند.
- سال چهارم و پنجم شامل آموزش عملی بالینی است.
- در سال ششم که سال آخر آموزش پزشکی است، دانشجویان در بیمارستانهای دانشگاهی غربالگری میشوند و در آنجا عملاً بهعنوان پزشک عادی آموزش میبینند، در این مرحله دانشجویان حقوق کمی نیز دریافت میکنند.
شرایط پذیرش رشته پزشکی در ترکیه
برای تحصیل پزشکی در ترکیه، دانشجویان باید به مدت یکسال در کالج ثبتنام کنند تا برای آزمون ورودی دانشگاه آماده شوند. میتوان گفت که ثبتنام در کالج، قبل از تخصص در رشته پزشکی در تمام کشورهای جهان اجباری است و متقاضیان تحصیلات پزشکی در ترکیه باید این یکسال را بهعنوان آمادگی بگذرانند.
مدتزمان تحصیل پزشکی عمومی در دانشگاههای ترکیه 6 سال است و آزمون پذیرش پزشکی در تمامی شهرهای این کشور برگزار میشود اما آزمون پذیرش دوره تخصصی در این کشور فقط در آنکارا برگزار میگردد.
برخی از دانشگاهها برای تحصیل پزشکی در ترکیه، نیازی به آزمونهای تافل یا آیلتس ندارند، اما برخی دیگر بسته به زبان تحصیلی به این آزمونها نیاز دارند.

آزمونهای پذیرش تحصیل پزشکی در ترکیه
همانطور که میدانید برای تحصیل پزشکی در ترکیه باید آزمون پذیرش دانشگاه را گذرانده باشید. دو نوع آزمون برای پذیرش در رشته پزشکی در ترکیه وجود دارد: آزمون YOS و آزمون SAT.
آزمون YOS
آزمون YOS برای پذیرش در دانشگاههای دولتی و آزمون SAT برای پذیرش در دانشگاههای خصوصی در نظر گرفته شده است و دانشجویان باید نمره قبولی را کسب کنند. آزمون YOS به طور جداگانه توسط دانشگاه برگزار میشود. بهاینترتیب، متقاضی باید دانشگاهی را که میخواهد از آن در رشته پزشکی پذیرش بگیرد، انتخاب کرده و سپس در این آزمون شرکت کند.
آزمون SAT
تعداد شرکتکنندگان در آزمون SAT برای تحصیل پزشکی در ترکیه هرساله در حال افزایش است. آزمون SAT در مجموع در 1000 شعبه در سراسر جهان برگزار میشود. این آزمون برای دانشجویانی که قصد تحصیل در دانشگاههای انگلیسیزبان ترکیه دارند در نظر گرفته شده است و نوعی ارزشیابی برای دانشجویان و دانشآموزان بالای 18 سال در نظر گرفته شده است. این آزمون یکی از پرکاربردترین آزمونها برای تحصیل پزشکی در ترکیه است.
قسمت اول آزمون SAT به سؤالات هوش و زبان انگلیسی اختصاص دارد و قسمت دوم درمورد سنجش اطلاعات علوم پایه است.
میانگین نمره این آزمون برای آموزش پزشکی در ترکیه 1068 است که هرسال تغییر میکند، نمره قبولی بر اساس کالج و دانشگاه تعیین میشود و زمان خاصی برای شرکت در این آزمون وجود ندارد زیرا هر دانشگاه زمان خاصی را برای برگزار کردن آن انتخاب میکند.
آزمون TUS
مرحله بعد از قبولی در آزمونهای YOS و SAT، آزمون TUS است. آزمون برای دانشجویانی که قصد تحصیل پزشکی در ترکیه دارند، در نظر گرفته میشود. این تست میزان دانش شما از اطلاعات عمومی پزشکی را اندازهگیری میکند. درصورتیکه دانشآموز این دو آزمون را با موفقیت پشت سر بگذارد، میتواند در رشته پزشکی در ترکیه تحصیل کند.
آزمون تخصصی تحصیل پزشکی در ترکیه در ماههای شهریور و فروردین در آنکارا برگزار میشود و نتیجه معمولاً بعد از حدود 24 ساعت اعلام میشود؛ بنابراین اگر دانشجویان بتوانند امتیاز 60 از 100 را کسب کنند، موفق خواهند شد.

دانشگاههای پزشکی در ترکیه
بهطورکلی دانشگاههای علوم پزشکی در ترکیه به دودسته دولتی و خصوصی تقسیم میشوند. دانشجویان میتوانند برای تحصیل پزشکی در ترکیه در هرکدام از آنها ثبتنام کنند که تفاوت اصلی در سطح هزینهها است.
بهترین دانشگاهها برای تحصیل پزشکی در ترکیه
- دانشگاه یدی تپه
- دانشگاه کوچ
- دانشگاه استانبول
- دانشگاه کارابوک
- دانشگاه آیدین
- دانشگاه مدیپول
- دانشگاه اوکان
- دانشگاه آتیلیم
مدارک موردنیاز برای تحصیل پزشکی در ترکیه
دانشجویان باید مدارک خاصی را باتوجهبه دانشگاه موردنظر خود برای پذیرش پزشکی در ترکیه ارائه دهند. مدارک لازم برای تحصیل پزشکی در ترکیه عبارتاند از:
- فرم درخواست
- گواهی تحصیلات متوسطه
- مدرک مهارت زبان انگلیسی
- گواهی تمکن مالی
- هزینه درخواست تحصیل پزشکی در ترکیه از 35 الی 100 دلار
- قبولی در آزمون پذیرش
- رزومه تحصیلی
شرایط اخذ ویزای تحصیلی
پس از قبولی در دانشگاه، باید مدارکی را برای اخذ ویزای تحصیلی ترکیه تهیه کرده و با این مدارک به سفارت ترکیه مراجعه کنید. مدارکی که باید به سفارت ترکیه تحویل دهید به شرح زیر است:
- نامه پذیرش دانشگاه
- فرم درخواست
- ویزا
- پاسپورت معتبر
- هزینه ویزا
- چند قطعه عکس
- انگیزهنامه
پروسه اخذ ویزا از سفارت ترکیه حدود 8 هفته به طول میانجامد و شما باید ظرف مدت یک ماه پس از ورود به ترکیه برای اجازه اقامت، اقدام کنید. اجازه اقامت در اداره پلیس ارائه میشود.

هزینه تحصیل پزشکی در ترکیه
هزینههای تحصیل برای هر دانشجویی مهم است، زیرا هزینه مناسب تحصیل در این کشور بسیاری از متقاضیان را برای رشته پزشکی در ترکیه ترغیب کرده است. هزینه تحصیل پزشکی در ترکیه در دانشگاههای دولتی بین 240 تا 1500 دلار در سال است. اما هزینه تحصیل در دانشگاههای خصوصی بین 10000 تا 25000 دلار در سال است.
اما ازآنجاییکه قبولی در آزمون YOS کمی دشوار است و رقابت شدیدی بین دانشجویان برای این رشته وجود دارد، بسیاری از دانشجویان به ثبتنام در دانشگاههای خصوصی روی میآورند.
بورسیه تحصیلی در رشته پزشکی در ترکیه
اگر دانشجویان بتوانند در آزمون YOS که آزمون دانشگاههای دولتی است قبول شوند، حداکثر 1500 دلار در سال به دانشگاه پرداخت میکنند و اگر دانشجو بتواند در سال اول یا دوم نمرات عالی کسب کند، میتواند موفق به اخذ بورسیه تحصیلی در ترکیه شود. بهطورکلی متقاضیان میتوانند از طریق این بورسیهها در ترکیه بهصورت رایگان در رشته پزشکی تحصیل کنند. همچنین ممکن است برای متقاضیان تحصیل پزشکی در ترکیه مهم باشد که در سالهای اخیر برخی از دانشگاههای دولتی محل اقامت رایگان را برای دانشجویان خود در نظر گرفتهاند که این امر باعث جذب دانشجویان بینالمللی بسیاری برای تحصیل در ترکیه شده است.

تحصیل در رشته پزشکی در ترکیه
هزینه تحصیل و زندگی در ترکیه نسبت به دیگر کشورهای جهان مانند کشورهای اروپایی و آمریکا بسیار مقرونبهصرفه است. همین یکی از دلایل مهمی است که سالانه دانشجویان بینالمللی زیادی این کشور را بهعنوان یک مقصد تحصیلی ایدهآل انتخاب میکنند. کشور ترکیه با شهرت علمی روبهرشد خود، به یک مقصد تحصیلی مناسب برای دانشجویان سراسر جهان تبدیل شده است. در این مقاله به بررسی تحصیل در رشته پزشکی در ترکیه پرداختیم. امید است مطالب فوق برای شما مفید واقع شده باشد.