تحصیل پزشکی در ترکیه همواره یکی از پرطرفدارترین اهداف دانشجویان بینالمللی برای مهاجرت به ترکیه و ورود به بازار کار بوده است. هرساله دانشجویان زیادی به واسطهی آزمونهای ورودی و شرایط ویژه دانشگاههای ترکیه موفق به تحصیل رشته پزشکی در ترکیه میشوند. در این مقاله قصد داریم با معرفی هرچه بهتر شرایط تحصیل پزشکی در ترکیه، راهی برای رسیدن شما به رویایتان باشیم.
تحصیل پزشکی در ترکیه
دورهی پزشکی عمومی در ترکیه 6 ساله است و به صورت دو سال آموزش پیش بالینی، سه سال آموزش بالینی و یک سال کارآموزی بالینی برگزار میشود و پس از آن دانشجویان آماده ورود به بازار کار خواهند بود. پذیرش پزشکی دانشگاههای ترکیه با آزمونهای YOS، یوس مرکزی (TR-YOS)، SAT و یا شرایط خاص هر دانشگاه امکانپذیر است.
شرایط و هزینههای تحصیل پزشکی در دانشگاههای دولتی و خصوصی ترکیه متفاوت است که در ادامه بیشتر به آن میپردازیم.
مزایای تحصیل پزشکی در ترکیه
- مقرونبهصرفه بودن هزینههای تحصیل و زندگی در ترکیه به نسبت سایر کشورهای اروپایی
- امکان تحصیل پزشکی در ترکیه به زبان انگلیسی
- وجود دانشگاههای معتبر در سطح جهان و دانشگاههای مورد تایید وزارت بهداشت در ترکیه
- امکان تحصیل پزشکی در ترکیه بدون آزمون
- شانس قبولی پزشکی بالا
- امکان ارسال درخواست پذیرش به چند دانشگاه
- نزدیکی ترکیه به ایران و فرهنگهای مشابه ایران و ترکیه
- ارائه بورسیههای مختلف برای دانشجویان بینالمللی
رویکرد آموزشی تحصیل در ترکیه پزشکی
رویکرد آموزشی پزشکی برای هر سال تحصیلی متفاوت و به شرح زیر است:
- در سالهای اول و دوم تحصیل، مانند سایر کشورها، آموزش بر پایه علوم پایه است.
- در سال سوم، دانشجویان بهصورت تئوری و عملی با بیماریها آشنا میشوند.
- سال چهارم و پنجم شامل آموزش عملی بالینی است.
- در سال ششم که سال آخر آموزش پزشکی است، دانشجویان در بیمارستانهای دانشگاهی غربالگری میشوند و در آنجا عملاً بهعنوان پزشک عادی آموزش میبینند، در این مرحله دانشجویان حقوق کمی نیز دریافت میکنند.
شرایط پذیرش رشته پزشکی در ترکیه
اولین شرط قبولی رشته پزشکی در ترکیه، اخذ مدرک دیپلم 12 ساله دبیرستان است؛ در نظر داشته باشید برای پذیرش در دانشگاههای برتر ترکیه کسب نمره قبولی در آزمون ورودی دانشگاه الزامی خواهد بود.
برای تحصیل پزشکی در ترکیه، نیازی به ارائه مدرک تافل یا آیلتس ندارید. با این وجود در برخی از دانشگاهها بسته به زبان تحصیل، ارائه یکی از این مدارک لازم است. بنابراین حتما نوع مدرک زبان مورد نیاز خود را در سایت دانشگاه مقصد جستوجو کنید.
اگر متقاضی تحصیل پزشکی به زبان ترکی هستید، ارائه مدرک زبان تومر (TOMER) یا کسب نمره قبولی در آزمون زبان ترکی دانشگاهها الزامی است.
برای تحصیل پزشکی در ترکیه، دانشجویان باید به مدت یکسال در کالج ثبتنام کنند تا برای آزمون ورودی دانشگاه آماده شوند. میتوان گفت که ثبتنام در کالج، قبل از تخصص در رشته پزشکی در تمام کشورهای جهان اجباری است و متقاضیان تحصیلات پزشکی در ترکیه باید این یکسال را بهعنوان آمادگی بگذرانند. آزمون پذیرش پزشکی در تمامی شهرهای کشور ترکیه برگزار میشود اما آزمون پذیرش دوره تخصصی در این کشور فقط در آنکارا برگزار میگردد.
آزمونهای پذیرش تحصیل پزشکی در ترکیه
همانطور که میدانید برای تحصیل پزشکی در ترکیه باید آزمون پذیرش دانشگاه را گذرانده باشید. دو نوع آزمون برای پذیرش در رشته پزشکی عمومی در ترکیه وجود دارد: آزمون YOS و آزمون SAT.
آزمون YOS
آزمون YOS برای پذیرش در دانشگاههای دولتی و آزمون SAT برای پذیرش در دانشگاههای خصوصی در نظر گرفته شده است و دانشجویان باید نمره قبولی هر دانشگاه را از نمره 100 کسب کنند. برگزاری ازمون YOS به دو صورت یوس متمرکز و مستقل برنامه ریزی شده است. به این صورت که یک آزمون کلی زیر نظر موسسه OSYM و آزمونهای یوس جداگانه توسط برخی از دانشگاههای ترکیه برگزار میشود. بهاینترتیب، متقاضی باید دانشگاهی را که میخواهد از آن در رشته پزشکی پذیرش بگیرد، انتخاب کرده و سپس در این آزمون شرکت کند. در ضمن محدودیتی برای ثبت نام و شرکت در آزمون چند دانشگاه وجود ندارد.
آزمون SAT
آزمون SAT نیز برای پذیرش دانشگاههای خصوصی ترکیه برنامهریزی شدهاست. آزمون SAT در مجموع در 1000 شعبه در سراسر جهان برگزار میشود. این آزمون بیشتر برای دانشجویانی که قصد تحصیل در دانشگاههای انگلیسی زبان ترکیه دارند در نظر گرفته شده است و نوعی ارزشیابی برای دانشجویان و دانشآموزان بالای 18 سال در نظر گرفته شده است و منبع سوالات اس ای تی ریاضی و زبان است. البته با برگزاری آزمون یوس مرکزی و آزمون یوس دانشگاه های مختلف ترکیه، آزمون اس ای تی با ظرفیت و استقبال کمتری روبرو شده است.
میانگین نمره این آزمون برای آموزش پزشکی در ترکیه 1068 است که هرسال تغییر میکند، مجری برگزاری این آزمون کالج بورد امریکاست نمره قبولی بر اساس کالج تعیین میشود. لازم به ذکر است آزمون اس ای تی اصلا توسط دانشگاه های ترکیه برگزار نمیشه.
آزمون TUS
مرحله بعد از قبولی در آزمونهای YOS و SAT، آزمون TUS است. آزمون برای دانشجویانی که قصد تحصیل پزشکی در ترکیه دارند، در نظر گرفته میشود. این تست میزان دانش شما از اطلاعات عمومی پزشکی را اندازهگیری میکند. درصورتیکه دانشآموز این دو آزمون را با موفقیت پشت سر بگذارد، میتواند در رشته پزشکی در ترکیه تحصیل کند.
آزمون تخصصی تحصیل پزشکی در ترکیه در ماههای شهریور و فروردین در آنکارا برگزار میشود و نتیجه معمولاً بعد از حدود 24 ساعت اعلام میشود؛ بنابراین اگر دانشجویان بتوانند امتیاز 60 از 100 را کسب کنند، موفق خواهند شد.
تحصیل پزشکی در ترکیه بدون آزمون
تحصیل پزشکی در ترکیه بدون آزمون در اکثر دانشگاههای ترکیه امکانپذیر است. اما در نظر داشته باشید که تنها دانشگاههای خصوصی ترکیه شانس پذیرش بدون آزمون دارند که مستلزم پرداخت هزینه بیشتر نسبت دانشگاههای دولتی خواهد بود.
برخی از دانشگاههای خصوصی ترکیه که بدون آزمون پذیرش پزشکی دارند: دانشگاه کوچ، دانشگاه یدی تپه، دانشگاه باشکنت، دانشگاه اوکان، دانشگاه اکونومی (İzmir University of Economics)، دانشگاه بیلکنت و دانشگاه سابانچی.
ارائه مدرک دیپلم دبیرستان با معدل بالای 18 و مدرک زبان آیلتس نمره 6 یا تافل نمره 80 تاثیرگذار است.
دانشگاه های پزشکی ترکیه
بهطورکلی دانشگاههای علوم پزشکی در ترکیه به دودسته دولتی و خصوصی تقسیم میشوند. دانشجویان میتوانند برای تحصیل پزشکی در ترکیه در هرکدام از آنها ثبتنام کنند که تفاوت اصلی در سطح هزینهها است.
بهترین دانشگاهها برای تحصیل پزشکی در ترکیه
- دانشگاه اگه
- دانشگاه سابانجی
- دانشگاه بیلکنت
- دانشگاه بغازیچی
- دانشگاه استانبول
- دانشگاه فنی استانبول
- دانشگاه فنی خاورمیانه
- دانشگاه حاجت تپه
- دانشگاه یدی تپه
- دانشگاه کوچ
- دانشگاه استانبول
- دانشگاه کارابوک
- دانشگاه آیدین
- دانشگاه مدیپول
- دانشگاه اوکان
- دانشگاه آتیلیم
دانشگاه های مورد تایید وزارت بهداشت در ترکیه
طبق آخرین اعلام وزارت بهداشت، دانشگاههای مورد تایید در ترکیه به شرح زیر است:
- دانشگاه آجی بادام
- دانشگاه آتاتورک
- دانشگاه آنکارا
- دانشگاه باهچه شهیر
- دانشگاه باشکنت
- دانشگاه دوکوز ایلول
- دانشگاه اگه
- دانشگاه قاضی
- دانشگاه حاجت تپه
- دانشگاه استانبول
- دانشگاه آیدین استانبول
- دانشگاه کاتب چلبی ازمیر
- دانشگاه کوچ
- دانشگاه مارمارا
- دانشگاه مدیپول استانبول
- دانشگاه اوندوکوز مایس
- دانشگاه یدی تپه
مدارک موردنیاز برای تحصیل پزشکی در ترکیه
دانشجویان باید مدارک خاصی را باتوجهبه دانشگاه موردنظر خود برای پذیرش پزشکی در ترکیه ارائه دهند. مدارک لازم برای تحصیل پزشکی در ترکیه عبارتاند از:
- فرم درخواست
- گواهی تحصیلات متوسطه
- هزینه آزمون و درخواست پذیرش
- رزومه تحصیلی
- ریزنمرات دبیرستان
- پاسپورت
- دیپلم 12 ساله دبیرستان + مدرک پیشدانشگاهی برای متقاضیان نظام قدیم
- مدرک مهارت زبان انگلیسی یا ترکی
- گواهی تمکن مالی
- نمره آزمون یوس (برای دانشگاه دولتی)
- نمره آزمون SAT و غیره در صورت نیاز (برای دانشگاه خصوصی)
شرایط سنی تحصیل پزشکی در ترکیه
به طور کلی دانشگاههای ترکیه محدودیت سنی خاصی را برای پذیرش رشتههای پزشکی اعلام نکردهاند اما به دلیل رقابت بالا برای رشته پزشکی، در صورت برابری نمره برای یک دانشگاه خاص، متقاضیان با سن کمتر شانس بیشتری برای پذیرش دارند.
شرایط معدل تحصیل پزشکی در ترکیه
اگر در دوران دبیرستان از سطح ریاضی خوبی برخوردار بودهاید، شانس بالایی برای کسب نمره قبولی پزشکی دارید.
آیا بدون دیپلم تجربی شانسی برای پذیرش رشتههای پزشکی وجود دارد؟ بله! در صورت کسب نمرات عالی در آزمونهای ورودی، امکان پذیرش برای رشتهی پزشکی را دارید.
آیا با معدل دیپلم زیر 18 امکان قبولی رشته پزشکی نیست؟ تنها با کسب نمرات عالی در آزمونهای ورودی و ارائه مدرک زبان با نمرات بالا میتوانید وارد دوره پزشکی شوید.
شرایط اخذ ویزای تحصیلی
پس از قبولی در دانشگاه، باید مدارکی را برای اخذ ویزای تحصیلی ترکیه تهیه کرده و با این مدارک به سفارت ترکیه مراجعه کنید. مدارکی که باید به سفارت ترکیه تحویل دهید به شرح زیر است:
- نامه پذیرش دانشگاه
- فرم درخواست
- ویزا
- پاسپورت معتبر
- هزینه ویزا
- چند قطعه عکس
- انگیزهنامه
پروسه اخذ ویزا از سفارت ترکیه حدود 8 هفته به طول میانجامد و شما باید ظرف مدت یک ماه پس از ورود به ترکیه برای اجازه اقامت، اقدام کنید. اجازه اقامت در اداره پلیس ارائه میشود.
هزینه تحصیل پزشکی در ترکیه
همانطور که پیشتر گفته شد، تفاوت هزینه تحصیل پزشکی در ترکیه با سایر کشورها، دانشجویان زیادی را برای پذیرش در این رشته ترغیب کرده است. هزینههای تحصیل برای هر دانشجویی مهم است، زیرا هزینه مناسب تحصیل در این کشور بسیاری از متقاضیان را برای رشته پزشکی در ترکیه ترغیب کرده است. هزینه تحصیل پزشکی در ترکیه در دانشگاههای دولتی بین 240 تا 1500 دلار در سال است و این درحالی است که هزینه تحصیل در دانشگاههای خصوصی بین 10000 تا 25000 دلار در سال متغیر است.
با توجه به فضای رقابتی در آزمون یوس برای پذیرش رشته پزشکی، برخی دانشجویان ثبت نام در دانشگاههای خصوصی را اولویت قرار میدهند.
در زیر هزینه برخی از رشتههای پرطرفدار دانشگاههای مطرح ترکیه برای تحصیل در رشته پزشکی آورده شده است:
شهریه برخی رشته های دانشگاه استانبول در سال 2022-2023
- دانشکده پزشکی استانبول 80.000,00 لیر
- دانشکده داروسازی استانبول 40.000.00 لیر
- دانشکده دندانپزشکی استانبول 50.000.00 لیر
- دانشکده حقوق 22.000,00 لیر
- دانشکده معماری 22.000,00 لیر
شهریه برخی رشته های دانشگاه جراح پاشا در سال 2022-2023
- دانشکده پزشکی 53.000 لیر
- دانشکده دندانپزشکی 41.300 لیر
- دانشکده دامپزشکی 29.650 لیر
- دانشکده مهندسی 21.550 لیر
- دانشکده پرستاری 19.000 لیر
شهریه برخی رشته های دانشگاه موغلا در سال 2022-2023
- دانشکده دندانپزشکی 15.000.00 لیر
- دانشکده فیزیوتراپی و توانبخشی 51.000.00 لیر
- دانشکده گفتار درمانی 51.000.00 لیر
- دانشکده پرستاری 51.000.00 لیر
شهریه برخی رشته های دانشگاه 19ماییس(اون دوکوز ماییس) در سال 2022-2023
- دانشکده پزشکی 50.000.00 لیر
- دانشکده دندانپزشکی 40.000.00 لیر
- دانشکده دامپزشکی 12.000.00
- دانشکده فنی 10.000.00 لیر
- دانشکده معماری 10.000.00
شهریه برخی رشته های دانشگاه آنکارا ترکیه در سال 2022-2023
- تکنیکهای تصویربرداری پزشکی 20.000.00 لیر
- تکنیکهای آزمایشگاهی پزشکی 20.000.00 لیر
- مدارک پزشکی و منشی 15.000.00 لیر
شهریه برخی رشته های دانشگاه 19ماییس ترکیه در سال 2022-2023
- اسناد پزشکی و منشی 6.500 لیر
- تکنیکهای تصویربرداری پزشکی 6.500 لیر
- تکنیکهای آزمایشگاهی پزشکی 6.500 لیر
بورسیه تحصیلی در رشته پزشکی در ترکیه
در صورتی که دانشجویان از طریق ازمون یوس، موفق به دریافت قبولی پزشکی ترکیه شوند، سالانه مبلغ بسیار کمی را بابت شهریه دانشگاه پرداخت خواهند کرد که این مبلغ از 1500 دلار در سال فراتر نخواهد رفت؛ دریافت نمرات عالی در دو سال اول تحصیل میتواند منجر به دریافت تخفیف شهریه شود. میزان دریافت تخفیف شهریه در هر دانشگاه متفاوت است. مهم ترین بورسیههای تحصیل پزشکی در ترکیه عبارت است از؛ بورسیه ترکیه بورسلاری، بورسیه تحصیلی اراسموس.
بهطورکلی متقاضیان میتوانند از طریق این بورسیهها در ترکیه بهصورت رایگان در رشته پزشکی تحصیل کنند. همچنین ممکن است برای متقاضیان تحصیل پزشکی در ترکیه مهم باشد که در سالهای اخیر برخی از دانشگاههای دولتی محل اقامت رایگان را برای دانشجویان خود در نظر گرفتهاند که این امر باعث جذب دانشجویان بینالمللی بسیاری برای تحصیل در ترکیه شده است.
همچنین بخوانید: رشته های پیراپزشکی در ترکیه + درآمد، بازارکار
تحصیل در رشته پزشکی در ترکیه
تحصیل در ترکیه آغاز یک تغییر بزرگ در زندگی شماست؛ تحصیل در معتبرترین دانشگاههای جهان، دسترسی به آزمایشگاهها و تجهیزات پزشکی، آموزش متدهای پزشکی بهروز دنیا، آشنایی با شیوهی تدریس اروپایی، زندگی در محیط جدید همراه با اساتید حرفهای، تنها بخشی از دستاوردهای شما پس از تحصیل رشتهی پزشکی در ترکیه است.
ما در یونی لند با به کارگیری بهترین مشاوران تحصیل کارشناسی در ترکیه و ارائه دورههای آمادگی آزمون یوس با اساتید مجرب، تا رسیدن به رویایتان، همراه شما خواهیم بود.