جستجو
Close this search box.

کلیرنس ویزای آمریکا، جریانی است که از طرف وزارت امور خارجه آمریکا یا سایر وابستگان دیپلماتیک ایالات متحده آمریکا برای شناسایی دقیق افرادی که وارد آمریکا می‌شوند اعمال می‌شود. هدف از آن این است که از ورود افرادی که قصد جاسوسی یا خرابکاری در خاک آمریکا را دارند جلوگیری به عمل آید. کلیرنس ویزای آمریکا برای همه کشورها و برای همه انواع ویزاها اعمال می‌شود. هرچند وزارت خارجه آمریکا ادعا می‌کند همه افرادی که وارد پروسه کلیرنس می‌شوند، بعد از دو هفته ویزا دریافت می‌کنند اما این موضوع برای ایرانیان متفاوت است.

همه ایرانیان حتی دانشجویانی که صرفا با مقاصد تحصیلی می خواهند به آمریکا بروند می بایست ماه‌ها منتظر کلیر شدن بمانند. کلیرنس ویزای آمریکا بدترین مرحله مهاجرت به آمریکا و می‌توان گفت برزخ مهاجرت است. اما اگر هدف خود را مشخص کرده اید طبق برنامه، تمام مراحل را با دقت طی کرده و برای کسب این فرصت اپلای تلاش کنید.

از آنجایی که آمریکا در کشور ایران مجاز به تاسیس سفارتخانه نیست، تمامی افرادی که قصد مهاجرت به آمریکا را دارند می بایست از طریق کشورهای همسایه مانند ترکیه یا دوبی و یا ارمنستان برای مصاحبه و انجام مراحل اداری و دریافت ویزای خود اقدام کنند. اما داستان به همین جا ختم نمی‌شود و اکثر ایرانیان قادر به دریافت فوری ویزای آمریکا نشده و باید زمان بیشتری برای انجام تاییدیه های آمریکا یا همان پروسه کلیرنس ویزای آمریکا (clearance) منتظر بمانند. پس از طی شدن تمامی مراحل امنیتی سفارت از شخص دعوت می‌کند تا برای دریافت ویزا مراجعه نماید.

چرا وارد پروسه کلیرنس می شویم؟

در زمان مصاحبه در سفارت آمریکا که معمولا در یکی از کشورهای همسایه ایران قرار دارد، وقتی که آفیسر به تنهایی نتواند در مورد دادن ویزا به شما تصمیم بگیرد، وارد مرحله کلیرنس می‌شوید. مدت زمان کلیرنس تا تعیین تکلیف نهایی که آیا شما برای تحصیل در آمریکا مجاز هستید یا نه ممکن است بین یک هفته تا یک سال و نیم به درازا بکشد. اما غالبا قبل از شروع ترم تحصیلی جواب را اعلام می‌کنند. در شرایط کنونی تمام ویزاهای دانشجویان ایرانی وارد مرحله کلیرنس می‌شوند و معمولا کلیر شدن برای آقایان نسبت به خانم ها طولانی‌تر است.

در پروسه کلیرنس دو حالت اتفاق می افتد. حالت اول اینکه پرونده اشخاص در داخل خود سفارت بررسی می‌شود و حالت دوم پرونده جهت بررسی دقیق تر به واشنگتن ارسال می‌شود.

در طی این پروسه همه چیز به آفیسر بستگی دارد و ممکن است به دلایلی که اصلا برای هیچ‌کس معلوم نیست افراد را رد کنند.

در این فرایند یک درخواست از یک ایستگاه صدور ویزا به محل وزارت امور خارجه آمریکا در واشنگتن ارسال می‌شود تا پرونده فرد در خصوص جاسوسی و ارتباط با تروریسم بررسی شود. این فرایند باید توسط پلیس بین الملل چک شود و به همین علت است که دانشجویانی که وارد مرحله کلیرنس شده‌اند علت تأخیر در گرفتن ویزای خود را در خوردن به چک امنیتی عنوان می‌کنند. در اینجا آفیسر موظف است تا هرکدام از چک های امنیتی را بررسی کند و تعداد لایه‌های امنیتی را که برای شما نیاز است به وزارت امور خارجه اعلام کند. هرچه پرونده فرد به چک کردن لایه‌های امنیتی بیشتری نیاز پیدا کند پروسه کلیرنس ویزای آمریکا برایش طولانی‌تر طی خواهد شد.

این پروسه از سپتامبر 2001 اعمال می‌شود ولی بعد از ریاست جمهوری ترامپ، برای ایرانیان شدیدتر شد.

پروسه کلیرنس ویزای آمریکا برای ویزاهای تحصیلی

کلیرنس در ویزاهای تحصیلی با روی کار آمدن دولت دونالد ترامپ در آمریکا به اوج خود رسید. تا قبل از آن پروسه کلیرنس شاید فقط برای اتباع ایرانی که دارای محکومیت های سیاسی یا اتهامات جاسوسی بودند مطرح بود اما به تازگی و پس از روی کار آمدن ترامپ این موضوع گسترده تر شده و به ویزاهای دانشجویی هم کشیده شده است.

کلیرنس ویزای آمریکا به خاطر دعواهای سیاسی قدیمی ایران و آمریکا به تازگی برای دانشجویان ایرانی که برای ویزای دانشجویی درخواست می‌دهند به شدت اعمال می‌شود و می‌توان گفت تمام دانشجویانی که خواهان تحصیل در دانشگاه‌های آمریکا هستند به نوعی این پروسه کلیرنس ویزای آمریکا را از سر می گذرانند. در واقع می‌توان گفت دونالد ترامپ یک ممنوعیت ورود پنهان بر علیه دانشجویان ایرانی اعمال کرده و ویزای آن‌ها را تمدید نمی‌کند.

نه تنها دانشجویانی که به تازگی قصد اپلای دارند بلکه حتی دانشجویان ایرانی زیادی که هم اکنون در آمریکا هستند و قبل از روی کار آمدن دولت دونالد ترامپ اپلای کرده و به آمریکا رفته اند نیز ماه‌هاست در انتظار تمدید ویزای دانشجویی خود هستند. این دانشجویان می‌گویند که با اینکه در ظاهر دانشجویان از ممنوعیت های ورود به آمریکا مستثنا شده‌اند اما بازهم در عمل این ممنوعیت ها برای دانشجویان اعمال می‌شود.

حتی دانشجویانی که در حال تحصیل در آمریکا بودند ولی به دلایلی مثلا ملاقات با خانواده یا شرکت در کنفرانس‌های خارجی از آمریکا خارج شدند و حالا که می خواهند به آمریکا برای ادامه تحصیلات خود برگردند درگیر همین پروسه کلیرنس ویزای آمریکا شده‌اند. این حالت ممکن است برای تمامی دانشجویان ایرانی که قصد تحصیل در آمریکا را دارند اعمال شود و ربطی به رشته خاصی ندارد.

در زمان پروسه کلیرنس دانشگاه را چه‌کار کنیم؟

وقتی دانشجویی در زمان مقرر برای ثبت نام و معرفی خود مراجعه نکند فشار از سمت دانشگاه‌ها هم اعمال می‌شود که ممکن است بورسیه دانشگاه‌ها تمدید نشود و بورسیه‌ها از دست بروند. دانشگاه دیگر نمی‌تواند به دانشجویی که مراجعه نکرده بورسیه بدهد و دانشجویان مجبور می‌شوند شهریه‌های سنگین تحصیل در آمریکا را بپردازند تا پذیرش خود را از دست ندهند زیرا دانشگاه‌ها حاضر به ریسک کردن برای دانشجویی که سرنوشت نامعلومی دارد نیستند.

 دانشجویانی که پذیرش دارند می بایست بر اساس زمانی که در فرم i20 آن‌ها مشخص شده برای تحصیل خود را به دانشگاه معرفی کنند. فرم i20 از طرف دانشگاه یا موسسه ای که می خواهید در آنجا در آمریکا تحصیل کنید برای شما ارسال می‌شود و نشان دهنده آن است که شما شرایط لازم برای دریافت ویزای دانشجویی را دارا هستید. این فرم اصلی ترین مدرکی هست که ثابت می‌کند شما از یک دانشگاه پذیرش دارید که از طرف دانشگاه و از طریق پست برای شما ارسال می‌شود و حتما باید این فرم را به هنگام ورود به خاک آمریکا به همراه داشته باشید. دانشجویانی که موفق به دریافت پذیرش از دانشگاه‌های آمریکا شدند ولی به علت طولانی شدن مراحل کلیرنس نتوانند ویزا بگیرند و به موقع به ترم دانشگاهی خود نرسند می بایست پذیرش خودشان را به تأخیر بیندازند که به این کار دیفر کردن می‌گویند.

این کار مستلزم این است که با دانشگاه‌ها مکاتبه کنند تا پذیرش جدید برای آن‌ها صادر کنند که در اینجا دیگر نیازی به پرداخت مبلغ application fee نیست اما هزینه ارسال مدارک را باید برای بار دوم متقبل شوند. اگر ترم جدید شروع شود و شما همچنان در پروسهٔ کلیرنس ویزای آمریکا گیر افتاده باشید بایستی پذیرش خودتان را حتما جابجا کنید و فرم i20 جدید برای سفارت ارسال نماید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *